Glasoxidatie in de vaatwasser

We gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te bieden door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies.

Glasoxidatie in de vaatwasser

Alle soorten glaswerk oxideren na veelvuldig gebruik in de vaatwasser.
Dit uit zich door krasjes en regenboogkleurige verkleuring.

Hoe sterk de oxydatie is, is mede afhankelijk van het soort glas.

Glassoorten:
Loodkristal (met minimaal 24 % lood), is zeer gevoelig voor oxidering en  
wordt geadviseerd om niet in de vaatwasser te wassen.
Kristallijn glas, bevat minder lood, maar is toch in bepaalde mate  
kwetsbaar voor oxidatie.
Normaal glas (“Soda Lime”), is beter bestand tegen het wassen in de
vaatwasser, maar op de lange duur is oxidatie van het glas onvermijdelijk.

In een vaatwasser wordt glas aan een hoge temperatuur blootgesteld. In combinatie met alkalisch wasmiddel ontstaan permanente wijzigingen in het oppervlak van het glas. Deze vlekken zijn dus niet te verwijderen omdat ze in het glas zitten (ook niet met alcohol of zuur).

De volgende factoren beïnvloeden de mate van oxidatie:

- De productiemethode van het glas.

- De temperatuur van het wasproces. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de oxidatie.

- Het vaatwasmiddel. Hoe alkalischer het vaatwasmiddel, hoe sneller de oxidatie. Sommige ingrediënten zoals silicaat kunnen een beschermende rol spelen.

- De dosering. Te veel of te weinig vaatwasmiddel veroorzaakt een ongebalanceerde situatie in de wasoplossing, resulterend in een snellere oxidatie.

- De watersamenstelling. Te zacht water levert extra oxidatie. Te hard water kan kalkneerslag veroorzaken. Deze witte kalkvlekken zijn vaak met schoonmaakazijn te verwijderen. Ze zijn vaak te voorkomen door het gebruik van regenereerzout.

Gezien het grote aantal factoren die invloed hebben op de oxidatie van het glas en omdat het een geleidelijk proces is, kan geconcludeerd worden dat we de zichtbare verandering van het glasoppervlak kunnen beschouwen als slijtage door gebruik. Het is onlosmakelijk verbonden met machinaal vaatwassen.

Advies:
Bij het schoonmaken van glaswerk is het aan te raden om het glasprogramma (mits aanwezig) van de vaatwasser te gebruiken om de verandering in het glas zo lang mogelijk uit te stellen.
Zorg tevens voor een juiste dosering van vaatwasmiddel en glansspoelmiddel.